εκτύπωση άρθρου Συμβουλευτικό & Μελετιτικό Γραφείο
"Π. Στελλάτος & Συνεργάτες"
Ιερέως Δούση 47, Μαρούσι, 15126
Τ. 210 80.26.100 & 697.25.12.132
e-mail: info@123espa.gr

Υλοποίηση Προγραμμάτων ΕΣΠΑ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

10 Πολύτιμες Συμβουλές
Για την Υλοποίηση Προγραμμάτων ΕΣΠΑ


1η Συμβουλή
Προσοχή στο Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης. Φροντίστε να καταγράφετε όλους τους περιορισμούς και τις δυσκολίες καθώς υλοποιείται η επένδυση.

2η Συμβουλή
Η ροή των πληρωμών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Είναι σαφές ότι πρέπει να υλοποιήσετε και να «εξοφλήσετε» τα τιμολόγια πριν διεκδικήσετε την επιχορήγησή σας. Αν προκύψουν ταμειακά προβλήματα ή δυσκολία στη ρευστότητα είναι σκόπιμο να συζητηθεί με τον σύμβουλο ώστε να ακολουθηθεί η ενδεικνυόμενη πρακτική.

3η Συμβουλή

Εάν ορισμένα είδη εξοπλισμού π.χ. Υπολογιστές χάνουν την αξίας τους γρήγορα ίσως είναι σκόπιμο να αγοραστούν προς το τέλος της λήξης της προθεσμίας υλοποίησης.

4η Συμβουλή
Άλλα είδη έχουν είτε κυκλικότητα ή εποχικότητα στις πωλήσεις και τις τιμές αγοράς π.χ. τα Air Condition έχουν αυξημένες τιμές το καλοκαίρι λόγω αυξημένης ζήτησης ενώ το χειμώνα βρίσκουμε μεγαλύτερη ποικιλία και καλύτερες τιμές.


5η Συμβουλή
Τα παραστατικά που εκδίδονται έχει μεγάλη σημασία να μην έχουν λάθη. Τυχόν σφάλματα κοστίζουν σε χρόνο (εκκρεμότητες, διατυπώσεις, καθυστερήσεις) αλλά και σε χρήμα ( καθώς ορισμένα τιμολόγια μπορεί να απορριφθούν). Οι πελάτες μας λαμβάνουν «Οδηγίες προς Ναυτιλλόμενους» με υποδείγματα για τυχόν λάθη και πώς να αποφευχθούν.

6η Συμβουλή

Όλες οι εργασίες και οι αγορές θα πρέπει να γίνονται πάντα με τη σκέψη ότι θα γίνει έλεγχος και ότι θα χρειαστεί ο εξοπλισμός να διατηρηθεί στην επιχείρηση 3 ή 5 χρόνια (ανάλογα με το τι έχουμε υπογράψει στη σύμβαση υλοποίησης της επένδυσης).

7η Συμβουλή
Προσοχή όταν θα καταφύγετε σε τράπεζες για  επαγγελματικό δάνειο ή κατά την ενεχυρίαση (αν χρειαστεί) της Σύμβασης. Ζητήστε να σας ενημερώσουν γραπτώς για ΟΛΕΣ τις δαπάνες της διαδικασίας ενεχυρίασης (έξοδα δικαστικού κλητήρα και  ότι άλλο) καθώς και ΟΛΕΣ τις χρεώσεις της Τράπεζας. Πιθανόν να έχει νόημα η υποστήριξη απο δικηγόρο για να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια των υποχρεώσεων που αναλαμβάνεται.

8η Συμβουλή
Όταν προετοιμάζεστε για τον έλεγχο του Οικονομικού & Φυσικού αντικειμένου ζητήστε οδηγίες σωστής προετοιμασίας από το σύμβουλο σας. Φανταστείτε το χειρότερο σενάριο ελέγχου (worst case scenario) και προετοιμαστείτε κατάλληλα για αυτό. Στο Σεμινάριο μας: «123 ΕΣΠΑ στο Maximum» υπάρχει ενότητα για το τι μπορεί να πάει στραβά κατά τους ελέγχους ή την υλοποίηση.

9η Συμβουλή
Εξοικονομήστε πολύτιμο χρόνο αποφεύγοντας λάθη. Ακολουθήστε πιστά τα Χρονοδιαγράμματα Υλοποίησης Εργασιών, Αγορών & Πληρωμών ώστε να ελέγχεται όσο μπορείτε περισσότερο τυχόν απρόοπτα.

10η Συμβουλή
Εάν επενδύεται για πρώτη φορά μην διστάσετε να συμβουλευτείτε ειδικούς ή άλλους επιχειρηματίες που περπάτησαν το δρομάκι πριν από εσάς. Το σεμινάριο μας «123 ΕΣΠΑ στο Maximum» προσφέρει απαράμιλλη τεχνογνωσία και συμβουλευτική για το πώς να πετύχετε τα μέγιστα από ένα εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο ΕΣΠΑ. 

Επικοινωνήστε με σύμβουλο ΕΣΠΑ